Min granne har lamm. Jag har potatis. Tomater, lök, rosmarin och morötter i överflöd. Så jag tog alla de här finfina närproducerade råvarorna och la till lite vitlök och vin och gjorde min absoluta favoriträtt: långbakat lammlägg med mandelpotatispuré och lätt förvälld grönkål. Höstigt, ljuvligt gott. Jag är ju ett fan av långbakat kött av alla de slag, men allra mest fan är jag av lammlägg. Det smälter i munnen. Börja med att fräsa lammläggen i olivolja i en ungsfast gryta. Salta och peppra ordentligt och ös på med rosmarin. Låt köttet få färg runt om. Hacka undertiden lök, morötter och tomater grovt. Finhacka vitlöken. Ös ner allt i grytan och häll över ca fem deciliter rött gott vin. Ställ in grytan med lock i ugnen på 150 grader och låt baka i minst tre timmar. När du har 30 minuter kvar av tiden i ugn skalar du 1/2 kilo mandelpotatis, kokar mjuk, stampar med smör och en skvätt mjölk till krämig puré och förväller några ordentliga näva repad grönkål i grönsaksbuljong. När lammet har gått klart kommer det att falla isär. Mixa nu ner de sönderkokta grönsakerna i skyn och tillsätt en skvätt grädde eller crème fraîche och rör i hop till ljuvlig sås. Klart att servera denna rustika, franskinspirerade, underbara mat. Så enkelt, men ändå lika imponerande gott varje gång!