Har dragit ute på det. Hästarna kommer liksom alltid först. Men i dag bara bestämde jag mig för att njuta av skörden innan frosten kommer. Så jag samlade in alla små gröna tomater och gjorde tomatchutney. Oj oj oj vad gott det blev. Perfekt till en bit grillad tonfisk. Eller en bra bit kött. Eller till chark- och ostbricka. Gör det här bara. Löjligt enkelt var det också. Grön tomatchutney: 1 kg gröna tomater 2 dl muscovadosocker 2 dl vitvinsvinäger 1 dl socker 2 msk honung 4 cm färsk ingefära 1 kanelstång 1 tsk kardemumma 4 vitlöksklyftor 2 röda chilifrukter 1 tsk cayennepeppar 1 msk havssalt Grovhacka tomatererna och lägg i gryta. Finhacka chili och vitlök, ner i grytan. Riv ingefäran. Ner med alla av ingredienserna i gatan. Koka upp och låt småputtra i ca 1 timme under lock. Rör, smaka av och ta av locket sista kvarten om du vill ha chutneyn fastare i konsistensen. Låt svalna och häll upp på väl rengjorda burkar. Håller minst ett par månader i kylskåp. Eller så fryser man in i fryspåsar, då håller den i en evighet nästan. Sen plocklade jag de sista örterna och gjorde egna smudgesticks. Smudge är rökelse gjort på torkade örter. Nordamerikansk ursprungsbefolkning har traditionellt använt smudge för att rena energier. Vild salvia är det vanligaste att använda i smudge, men faktum är att de flesta örter funkar. Jag använde timjan, mynta, salvia och rosmarin. Plockade, buntade ihop i små cigarrliknande knippen och band i hop med bomullssnöre. Sen ska smudgen torka i ca en vecka innan man tuttar eld på den och låter den väldoftande röken rena hemmet. Ska blir så spännande att se hur de kommer funka. Passade också på att samla in fröer från mina ringblommor och plocka en näve spenat till min järnsoppa.