Jo men låt mig då stå till eder tjänst! Vildsvinsfärsbiffar med kokt färskpotatis, skysås, lingon och pressgurka får det bli i kväll. Jag kallar det mormors mat. Mat tillagad utan tanke på kalorier, nyttiga eller onyttiga fetter. Kolhydrater eller proteiner. Den enda drivkraften är nostalgi och kärlek och utsökt smak. Man vill att mormor ska komma till liv bara. Nu fanns det ju inga vildsvin i Jämtland. Men vilt fanns det. Och att äta hemskjuten älg hörde till vardagen när vi spenderade somrarna på mormors gård i Jämtland när jag var liten. Nu hör hemskjutet vildsvin till min vardag och jag är säker på att mormor skulle ha gillat det. Koka upp vatten till potatisen. Lägg 1 dl ströbröd i en skål och häll över 2 dl grädde eller mjölk. Låt svälla en stund och riv en stor gul lök så länge. Blanda ner löken och 500 gram vildsvinsfärs i ströbrödsblandningen och krydda med salt, peppar och timjan. Forma små fina biffar. Ha en skål med vatten bredvid som du doppar händerna i mellan rullningen så fastnar inte smeten. Stek i smör på medelhög värme tills de får fin färg och blir helt genomstekta. Färskpotatisen kokar du med dill och salt och den hinner bli klar medan du fixar biffarna. Pressgurkan gjorde du i i förmiddags. Eller hur? Du skickade en stor gurka tunt med osthyvel. Du lade ner den i en burk och hällde över en lag på 1 dl vatten, 2 msk ättika, 2 msk socker, 2 kryddmått salt, några varv med vitpepparkvarnen. Mums. När du stekt biffarna, lägg över dem på ett fat och gör en skysås av stekskyn. Häll helt enkelt över 3 dl grädde, 1 msk svartvinbärsgelé, 1 msk soya och salt och peppar efter behag. Häll såsen över biffarna och toppa med hackad gräslök. ÄT och NJUT och tänk på min mormor Ester<3