Och så var den över, midsommarhelgen. Hur hade ni det? Har ni återhämtat er? Så glad att mitt visdomstandshell två dagar innan midsommar upphörde. Svullnaden la sig, den dunkande smärtan upphörde och jag kunde börja tänka klart och ha drömmar om sommaren igen. Så i sista minuten bestämde vi oss för att backa från planen att bara åka ut med husbilen med lilla familjen och i stället återgå till nån slags festidé. För vi har gjort det pompösa midsommarfirandet till tradition sedan vi flyttade till Lundby. Midsommarstång, 7 sorters blommor under kudden, ljuslyktor i träden, nystrukna dukar, trädgårdsblommor i små vaser överallt och en dignande buffé. Jag och Olga har lagat mat i två dygn inför midsommar och gjort det till en sport att göra allt själva, sillinläggningar, västerbottenostpajer, sallader, gravlax, hovmästarsås, you name it, allt har stått på vårt bord. Och alla våra vänner har varit välkomna. Förra året var vi 70 pers+barn. Galet, men så himla himla härligt. I år blev vi "bara" 12 vuxna och 7 barn. Haha. Och vi körde knytis så min arbetsbörda var kraftigt bantad. Och det blev en sån ljuvlig dag. Vädret (hallå, har vi haft en sån här fin vindstilla och solig midsommar någonsin?!?). Lugnet (så skönt att faktiskt kunna sitta ner och prata och inte bara springa runt och serva). Maten (alltid godare att äta riktigt god mat som nån annan har lagat.) Och så midsommardagen. Dagen efter är alltid den bästa dagen. Kylen full av rester. Hjärtat fullt av kärlek. Själen tankad. Huset tomt. Och solen steker. Min brorsas fru Maria gjorde en helt underbar vegansk sallad med Belugalinser, fänkål, ruccola o gurka. Så himla fräsch. Recept: 4 personer 125 gram puy- eller belugalinser 1 lagerblad 1/2 gul lök Några persiljekvistar 1 stort eller 2 små fänkålshuvuden. Ca. 75 gram ruccola 1 gurka Dressing: 2 tsk dijonsenap finrivet skal av en citron 2 msk citronsaft 1/2 dl raps- eller olivolja en nypa strösocker Havssalt och nymalen svartpeppar Koka linserna mjuka tillsammans med den halva gula löken, lagerbladet och persiljestjälkarna enligt anvisningar på paketet. Skaka under tiden ingredienserna till dressingen i en burk med skrivlock. När linserna är klara, låt rinna av och kasta lök och örter. Blanda de varma linserna med hälften av dressingen. Låt svalna. Skär fänkålen i så tunna skivor som möjligt. Har du en mandolin så använd den. Skiva gurkan. Skölj ruccolan. Blanda linser med fänkål, gurka och ruccola och ringla över resten av dressingen! Njut! Och så den numer klassiska ansjovistårtan som min stallkompis Gisela introducerade på midsommar 2017. Gör en röra av följande ingredienser: 4 dl vispad crème fraîche 8 hårdkokta hackade ägg 2 125 grams burkar ansjovis 1 halv kruka hackad dill 1 msk socker 2 msk dijonsenap gräslök nyskuren 1 dl Använd ett paket hönökaka och gör en halvmånsformad tårta i tre lager. Fördela röran mellan hönökakorna. Toppa det sista lagret med blandning av 1 finhackad rödlök och 1 dl skuren gräslök. Toppa med räddishalvor. Olga gör alltid den här underbara sommarsalladen med avocado, grillade nektariner och smulad chèvre. Här kommer receptet: 3 mogna avocados 8 nektariner 3 skivor chèvre 1 rödlök 1 påse bladspenat 1 knippe färsk mynta Dressing: 1/2 dl olivolja 2 msk balsamvinäger havssalt och nymald peppar Klyfta och kärna ur nektarinerna. Grilla eller stek dem i lite olivolja i grill- eller stekpanna. Låt svalna. Skala och kärna ur avocadosarna och skiva dem. Skala och skiva rödlöken. Skölj bladspenaten. Blanda allt på vackert fat och ringla över dressingen! Den här salladen gjorde min andra brorsas tjej Lisa. Den är så enkel men såååååå god. Allt är nämligen hemodlat!!! Ruccola, plocksallad, små räddisor, dill och silverlök. Alltså helt beroendeframkallande gott!