Har gått och känt mig utmattad och lite låg i en vecka nu. Yrsel och muskelömhet. Irritation och en sån där störig känsla bara av att allt känns tungt och jobbigt. Och så kom migränen som ett brev på posten och illamåendet och de dunkande venerna. I två dygn höll den jäveln på o saboterade. Är det PMS på gång efter två år utan mens (ja, jag ammar fortfarande fullt), är det sköldkörteln nu igen, är det en depression på g, en stressreaktion? Och så kom jag på det. Järnbristen. Min uttömda järndepåer. Fick ju svar på det i mars innan jag klev in i Lets Dance-bubblan när jag gjorde en sån där dunderkoll på allt. Givetvis har jag slarvat med järntabletterna. Och ammar ju på som aldrig förr höll jag på att säga. Men jo, jag gör ju det. Lillungen är ingen hejare på att äta nämligen. Leker mest med sin mat. Vägrar bli matad, vill bara äta själv med liten sked. Och det är mer som hamnar utanför, runtom hela köket än ner i hans lilla lilla mage. Och så fort en förkylning tar fäste, en tand poppar upp, eller nåt annat känns lite obekvämt så vill han bara amma. Och han är min mest bestämda unge hittills. Får han inte som han vill så skriker han så att fönsterrutorna skallrar. Och han ger inte upp i fösta taget. Kan lätt vara förbannad i en timme om han inte får sin vilja igenom. Bara avledning som funkar. Så jag kommer fortsätta amma sommaren ut har jag bestämt. Men blutsaften är inköpt och min järnsoppa kokad. Den vill jag förövrigt rekommendera er alla för den är riktigt riktigt god. 1 stor gul lök 200 gram fryst eller färsk bladspenat 1 sötpotatis 2 vitlöksklyftor 200 gram broccoli 3 dl havregrädde 2 grönsaksbuljongtärningar 6 dl vatten Färsk hackad persilja Salt och peppar enligt behag. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna sötpotatisen. Fräs lök och sötpotatis o kokosolja. Häll på vatten och buljongtärningar och lägg i grovt hackad broccoli och den frysta spenaten. Låt koka upp och koka tills sötpotatisen blir mjuk. Mixa med stavmixer till en slät och fin soppa och avsluta med att hälla i havregrädde och salta och peppra. Njut genom att toppa med en grönkålspesto som du mixade ihop medan soppan kokade: 2 dl grönkål (också väldigt järnrik) 1 dl solrosfrön (super-järnrika små rackare) 1/2 dl olivolja 1 dl riven parmesan Ner med allt i en matberedare och mixa till röra! Spenat innehåller extremt mycket näring, med ett stort innehåll på järn och antioxidanter. Den är också full av vitaminer, kalcium, magnesium och kalium. Broccolin är också väldigt näringsrik med massor av olika vitaminer och mineraler som folat och zink och jättebra fibrer. Sötpotatisen är precis som både broccoli och spenat rik på järn, proteiner och c-vitamin. Vissa menar att järngrönsakerna är en "dålig" källa till järn och att man borde stoppa i sig blodpudding i stället eftersom det innehåller såååå mycket mer järn är vilken liten grönsak som helst. Men jag upplever att jag har lättare att ta upp järn från grönt än från animalier, och det har mina prover också visat, så jag tror att det där är individuellt. Mums! [caption id="attachment_23327" align="alignnone" width="720"] Spenaten, min lilla järnlady<3[/caption]