Helgen går mot sitt slut. Den bästa midsommaren. På riktigt. Vi hade det så fantastiskt fint. Och solen kom. Och värmen. Vännerna! Jag och Olga hade lagat mat för ett helt kompani och - inte för att skryta nu va men - den blev riktigt riktigt bra. Mat och tillverkandet av den är verkligen en passion som kommer och går i perioder för mig. Under våren har jag helt hänfallit till en meny bestående av hämtmat och barnanpassad tråkmat. Inte haft tid, ork, sug efter att kocka. Nu har det helt vänt och jag är vän med min spis igen. Vi har faktiskt en kärleksaffär! Midsommarlunchen bestod av: Paj på prästost, rödlök, tomater och timjan. Pajdeg av dinkel och ekologiskt smör. Fyra sorters sill. Senaps-, inlagd-, skärgårds- och matjes. Gräddfil, ägghalvor och gräslök förstås. Snabbgravad lax med citroncest. Kan verkligen tipsa om detta! I stället för att rubba laxen i salt, socker och kryddor så gör du en lag. Dvs tillsätter en dl vatten till kryddorna och låter den färska, urbenade laxen ligga där i fyra timmar. Wow. Svingod och saftig gravningsmetod alltså. Kallrökt lax. Hovmästarsås. Prinskorv till fiskhatande och barn. Små spröda färskpotatisar kokta med mycket dill. Rädisor. Vikabröd och västerbottenost. Sen fikade vi på våra gästers medhavda rabarberpajer och jordgubbstårtor. Framåt natten efter en helt galen femkamp helgrillade vi entrecote marinerad i sesam, pärompuré, soja och ingefära. Och till det: Vattenmelon-, feta- och myntasallad Färskpotatissallad med sparris,sockerärtor, rädisor och nyskördad lök Sallad på ruccola, avocado och pinjenötter Chimichurri Hemgjord ajvar. Tacksam, lycklig ända in i själen, varm, mätt och uppfylld.