Igår tog jag bilen till Ytterjärna och Saltå kvarn. Bara vägen dit är så nostalgisk för mig. Mamma var fascinerad av antroposofin, biodynamisk odling och vi gjorde ofta utflykter till kulturhuset i just Ytterjärna. Saltå kvarn fanns redan då och vi köpte alltid med oss biodynamiskt odlade grönsaker och mjöl därifrån. Igår bjöd Saltå kvarn in till julbak och surdegskurs. Och jag som nästan aldrig går på såna här instagramprofilsevents kände bara JAAAA. Och det är jag så glad över. För vi hade hade världens mysigaste dag medan vintern drog in. Manfred Enoksson heter den tyskfödda bagaren som ledde oss genom lussebulls- och vörtbrödsbak och tålmodigt förklarande och svarade på alla våra nyfikna frågor om surdegens skötsel, vad malt egentligen är och varför biodynamiskt odlat spannmål är så mycket nyttigare. Så inspirerad till bak nu. Och såld på biodynamisk odling. Vill bara ställa om hela vår går till ett kretslopp. Vill köpa lamm och getter. Vill odla mer mer mer. Med mig hem fick vi en surdeg som jag backe mig ska hålla liv i. Köpte brödkorg och en sylvass brödkniv och har aldrig förr känt mig så sugen på att baka bröd. Saltå kvarn har en fullspäckad hemsida med brödrecept, info om surdegar och allt annat man behöver veta för att lyckas som bagare. Gå in här och inspireras.