Reklam för egen produkt: Alla helgons dag, Festum omnium sanctorum eller Dominica in natali sanctorum. Det är naket, grått och någon slags ständig skymning. November kort och gott. Och så kommer då aftonen då vi ska hylla våra helgon. De som gick före. De som inte finns längre. Och kyrkogårdarna blir hav av ljus och mänsklig aktivitet. Skogskyrkogården är som en stor ljusfest, alldeles alldeles underbart. Vad passar då att äta en dag som denna? För mig är det självklart att äta min mormor Esters älsggryta. Min mammas familj kom från Jämtland. De föddes i Jämtland och begravdes i Jämtland. Mamma själv är strödd för vinden på fjället Välliste och medan hon levde så åkte vi ofta till Jämtland just under allahelgonahelgen. Så jag befinner mig liksom känslomässigt väldigt mycket i Jämtland just i dag. Och det är lika delar sorgligt och lika delar alldeles underbart. Jag är så oerhört rik som fått uppleva min mormor och hennes historia. Hon föddes 1905 och var verkligen från en annan tid. Bonddotter, stolt servitris på Åregården, sex barnsmor och en fantastiskt kock. Mina mormors mat banade vägen för min mammas mat och nu också för min. Självklart fick hon därför ett helt eget kapitel i min och Anns kokbok Söndagsmiddag - Riddarna runt det perfekta bordet. Den finns ju ute i handeln nu, vår baby. Och kan köpas direkt på Adlibris här. Ni kan också vinna den på Mathem som också har gjort en hel sida till boken ära där de delar flera av våra recept och visar mitt och Anns lilla matlagningsprogram där vi lagar mat från boken! De ger också en fantastiskt fin rabatt på 100 kronor för alla er som handlar där inne för över 700 kronor. Rabattkoden är SÖNDAGSMIDDAG. In och kolla här! Här har ni: MORMOR ESTERS ÄLSGRYTA MED PORTER OCH BÄR: Det här behöver du till åtta personer: 2 gula lökar 4 morötter 2 palsternackor 1,2 kilo älgkött skuret i grytbitar 2 msk smör 2 msk rapsolja 7 dl vatten 6 msk viltfond 1 flaska porter 2 tsk salt 5 varav med svartpepparkvarnen 4 lagerblad 1 msk mortlade enbär 5 kvistar timjan 2 dl vispgrädde 5 msk messmör 1 msk lingon- eller svartvinbärssylt Till topping: 200 gram kantareller 1 msk smör salt och peppar 1 dl färska bär (lingon eller svart vinbär) 1 näve hackad persilja Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och palsternacka i lagom stora bitar. Fräs älggrytbitarna i smöret och oljan så att de får färg runt om. Hiva i löken och fräs ytterligare en liten stund.Häll på vatte, viltfont, porter och kryddor. Koka upp, skumma av och låt skjuta under lock i ca 1,5 timme eller tills köttet är mört. Lägg nu i morötter och palsternacka, slå på grädden, messmöret och sylten och låt koka ytterligare ca 15 min tills rotfrukterna är mjuka. Medan grytan kokar klart steker du kantarellerna i torr panna så att vätskan går ur, tillsätt sedan 1 msk smör och smaka av med salt och peppar. Toppa den färdiga grytan med kantarellerna, färska bär (frysta tinade går bra också) och hackad persilja och servera med: MANDELPOTATISPURÈ MED VÄSTERBOTTENOST: 2 kilo mandelpotatis 2 stora nävar västerbottenost 3 msk smör 2 dl vispgrädde 2 dl mjölk 3 äggulor 2 nypor salt 2 nypor svartpeppar Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i 15-20 minuter tills de blir helt mjuka. Mosa med press eller stomp. Blanda ner, ost, grädde, smör, mjölk, äggulor och smaka av med salt och peppar! Servera och njut. I boken har vi också recept på jämtländsk cahrkbricka som man kan inleda den här middagen med, en ljuvlig brysselkålssallad att äta till grytan och en hjortron cheesecake att avrunda med! Självklart tillsammans med kokkaffe! Alla bilder är tagna av fantastiska Erica Wessman och kommer förstås från boken!